Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΠΕΡΙ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑΣ ..



Βλέπω πολλούς και πολλές να αρέσκονται σε φράσεις διαφόρων αρχαίων ή νεότερων Ελλήνων ή και άλλων, ακόμη και πιο νεότερων όπως επιστημόνων κλπ, χωρίς να έχουν διαβάσει - μελετήσει καν ένα βιβλίο και χωρίς να γνωρίζουν για πιο λόγο γράφτηκε αυτό που οι ίδιοι ¨ανεβάζουν¨. Το χειρότερο δε από όλα είναι πως αρκούνται στο να μένουν εκεί και δεν θέλουν να μελετήσουν για να γίνουν καλύτεροι. Παραμένουν το ίδιο φανατικοί και ανόητοι όπως αυτούς τους οποίους κοροϊδεύουν και έτσι κανείς δεν τους παίρνει ποτέ στα σοβαρά.

Έφτασα αισίως ως στα 40 μου για να καταλάβω γιατί λένε οτι, στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις. Αυτό τελικά συμβαίνει διότι κανείς δεν μπορεί να τεκμηριώσει αυτό που θέλει να είναι ή που ισχυρίζεται πως είναι. Όλοι δηλώνουν κάτι, γιατί έτσι απλά γουστάρουν και μάλιστα επιμένοντας. Το αστείο και συνάμα εκνευριστικό είναι πως έχουν το θράσος να αμφισβητούν τις ήδη υπάρχουσες έννοιες και ορισμούς και μάχονται, χωρίς αποδείξεις πάντοτε να σου επιβάλουν την γνώμη τους. Σου λένε ¨ας μιλήσουμε για τον Θεό¨ , τους ρωτάς ¨τι σημαίνει Θεός για σένα και δεν ξέρουν.

Το ίδιο ισχύει για τον κομουνισμό, για τον Εθνικισμό και για όλα, μα για όλα. Η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας και όταν δεν γνωρίζουμε κάτι καλό είναι να λέμε ¨δεν γνωρίζω, πες μου εσύ¨και μετά να ψάξουμε και αλλού. Διότι ακόμη και αν αυτός που μας εξηγάει κάτι , έχει τις καλύτερες των προθέσεων, υπάρχει η περίπτωση κάτι να μην κατάλαβε καλά, κάτι να παρέλειψε, κάποια δεδομένα να μην υπήρχαν όταν ο ίδιος μάθαινε , αλλά συμβαίνει και κάτι πολύ σημαντικό. Οτι δηλαδή ο καθένας μας έχει διαφορετική αντίληψη και εμπειρίες.