Σε αυτή την απάντηση με οδήγησαν οι ερωτήσεις των φίλων μου σχετικά με το αν αυτά που τους έλεγα εγώ η αυτά που διάβαζαν οι ίδιοι τους ήταν αξιόπιστα. Έτσι λοιπόν έπρεπε να τους δόσω μιαν απάντηση που να περιέχει εκείνα τα στοιχεία που θα τους έπειθε για το πόσο κοντά βρισκόταν στην αλήθεια σε κάθε τι που διάβαζαν η που άκουγαν. Τώρα λοιπόν θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίζετε και εσείς έχοντας ως βάση στο μυαλό σας έξι απαραίτητα στοιχεία ώστε να τα συγκρίνετε και να μελετάτε πιο εύκολα. Ανοίγοντας από την αρχή ένα βιβλίο η διαβάζοντας ένα κείμενο η άρθρο αλλά και ακούγοντας οποιονδήποτε να ομιλεί, θα γνωρίζετε αν είναι σοβαρός έχοντας αυτές τις βάσεις. Ελπίζω να έγινα κατανοητός και να σας βοήθησα ώστε να μην πιάνεστε κορόιδα του κάθε απατεώνα. Αυτό που με βρίσκει σύμφωνο με τους επιστήμονες είναι η απλή και "στεγνή" λογική τους. Αυτό που δέχονται ως κριτήριο για την αρχή μιας έρευνας και μαζί τους πάντοτε και εγώ, είναι ο ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά , μια ιστορία αποτελεί πραγματικό γεγονός όταν συγκροτείτε κυρίως από έξη πράγματα και είναι τα εξής.....
Α) Αν υπάρχουν ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ η τουλάχιστον σοβαρές και μόνον ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ (πχ αναφορές ιστορικών η κοινοί μύθοι κλπ.)
Β) Αν διασταυρώνονται οι πηγές και οι πληροφορίες (πχ αν την μαρτυρούν αρχαίοι ιστορικοί η κοινές ιστορίες λαών, αν υπάρχει μόνον μια πηγή αναγκαστικά δεχόμαστε μόνον αυτήν)
Γ) Αν συμφωνεί η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΑΠΑΝΗ (πχ διάφορα ευρήματα όπως οπλισμός, στολίδια, αγάλματα κλπ που συνάδουν με την ιστορία αυτή).
Δ) Αν αποδεικνύετε η ενδείκνυται Γεωγραφικά. (πχ χαμένες πόλεις στο βυθό η σκεπασμένες από άμμο, υπολείμματα τοίχων η αν συμφωνεί ένας δρόμος από αναφορά/ρες.)
Ε) Αστρονομικά (πχ βλέπε τα στοιχεία του Ομήρου η των Ορφικών και άλλων σχετικά με την ναυσιπλοΐα)
Ζ) Ανθρωπολογικά (πχ αν ζούσαν άνθρωποι εκεί η αν είναι η ήταν ικανό το περιβάλλον για να κατοικηθεί)
Αυτές τις αρχές χρησιμοποιούν και οι σοβαροί επιστήμονες όπως Αρχαιολόγοι και Ιστορικοί από τα πανεπιστήμια του Δουβλίνου της Οξφόρδης του Μονάχου της Μόσχας του Χάρβαρντ και άλλων. Έτσι λοιπόν όσα περισσότερα από τα προαναφερθέντα κριτήρια έχουμε τόσο περισσότερο κοντύτερα στην αλήθεια βρισκόμαστε.