Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Μια άλλη ματιά…

Που οφείλεται αυτή η αντίδραση προς τα εμβόλια; Εγώ τουλάχιστον διαπίστωσα τρείς θέσεις για τις οποίες οι αντιδράσεις του κόσμου είναι απόλυτα δικαιολογημένες. Η πρώτη είναι η κακή επικοινωνία του Κράτους προς τους πολίτες, η δεύτερη είναι η αναξιοπιστία των πολιτικών αλλά και των ΜΜΕ και η τρίτη είναι η διαφωνία των ιατρών και των άλλων επιστημόνων μεταξύ των.

Αν τις δούμε προσεκτικά μια προς μια θα παρατηρήσουμε πως όντως, η επικοινωνία δεν ήταν καθόλου καλή από μέρους του Κράτους, όμως κανείς δεν αναγνωρίζει το γεγονός οτι η κατάσταση αυτή ήταν πρωτόγνωρη. Ούτε σκέπτεται κανείς πως αν είχαμε σήμερα πχ ΣΥΡΙΖΑ, οι μισοί θα είχαμε πεθάνει από χολέρα, συν ότι θα είχαμε και ανοικτά σύνορα. Αμφισβητεί κάποιος για αυτό;
 
Τι να πεί κανείς για την αναξιοπιστία των πολιτικών και των ΜΜΕ; Είναι γνωστό ίσως σε όλους σας, το παραμύθι με τον βοσκό που φώναζε πως οι λύκοι του τρώνε τα πρόβατα και έτρεχαν όλοι οι άλλοι βοσκοί για να τον βοηθήσουν. Όμως έλεγε συνεχώς ψέματα, έως ότου κάποια στιγμή που είπε επιτέλους την αλήθεια, δεν βρέθηκε κανείς για να τον βοηθήσει. Συν τοις άλλοις, τα ΜΜΕ έχουν κουράσει τον κόσμο αφάνταστα, σε βαθμό κακουργήματος. Βέβαια, μιλώ για αυτούς που η μέρα τους εξαρτάτε αποκλειστικά από την τηλεόραση. Αν όμως βρείτε άλλες ασχολίες όπως, διάβασμα, βιντεοπαιχνίδια, συζήτηση με φίλους, επίσκεψη στους γονείς, άθληση στην εξοχή, ψάρεμα κλπ, δηλαδή δραστηριότητες, τότε δεν θα σας κουράζει κάτι το οποίο δεν θα βρίσκεται συνεχώς μπροστά σας.
 
Το τρίτο μέρος έχει να κάνει με την επιμονή των γιατρών και των επιστημόνων για το εμβόλιο, το οποίο δεν πείθει διότι βρίσκεται έρμαιο ανάμεσα σε δύο πολύ κακούς συμβούλους, τους πολιτικούς και τα ΜΜΕ. Υπάρχουν φυσικά οι γιατροί και οι επιστήμονες που αντιδρούν σε αυτό. Σωστά…. Όμως ούτε αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Ανέκαθεν η επιστημονική κοινότητα αντέκρουε τις μεταξύ της γνώσεις, διαθέσεις, συμφέροντα κ.α. Άπειρα τα παραδείγματα για κάποιο φάρμακο που έδινε λύση ενώ κάποιοι δεν τολμούσαν να το δοκιμάσουν σε ασθενείς. Θυμάστε την ταινία «Η κυρά μας η Μαμή;», ε κάτι παρόμοιο. Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα την εποχή της χολέρας, τους πήρε αρκετό καιρό μέχρι να καταλάβουν ότι πρέπει να καίουν τα πτώματα, επειδή κάποιοι αντιδρούσαν με το σκεπτικό πως αν καεί ένα πτώμα τότε χάνει τον Παράδεισο. Και η επιστήμη έχει τους σοβαρούς και τους κομπογιαννίτες της. Από τον καθένα μας ξεχωριστά εξαρτάτε το τι θα επιλέξει να ακολουθήσει. Ο Εμπεδοκλής έλεγε ότι, «ο καθένας πιστεύει αυτό που καταλαβαίνει». Άρα η αντίληψη, οι επιρροές, ο φόβος και η άγνοια, το περιβάλλον κ.α, είναι αυτά που μας οδηγούν στο να επιλέξουμε.
 
Υπάρχει και μια τέταρτη θέση που λέγεται Facebook. Αν κάθεσαι συνεχώς μπροστά σε ένα ρημάδι όπως ο υπολογιστής και είσαι επιρρεπείς στην δεισιδαιμονία και τις συνομοσιολογίες, τότε είναι λογικό να θεωρείς πως όλοι και όλα είναι εναντίων σου. Ούτε η μια πλευρά είναι απόλυτα σωστή ή λάθος, ούτε όμως και η άλλη. Και στις δύο υπάρχουν στενοκέφαλοι. Ούτε εγώ συμφωνώ με όλες τις αποφάσεις διότι βλέπω αρκετές που είναι αντιφατικές, ούτε όμως είμαι και αντίθετος στο να παίρνονται μέτρα. Επέλεξα να πράξω αυτό για το οποίο γνωρίζω ή τουλάχιστον νομίζω ότι γνωρίζω. Είναι κρίμα να πράττετε κάτι, από απλό πείσμα ή εγωισμό ή από δεισιδαιμονίες και συνομοσιολογία.
 
Οι δικές σας ευθύνες, εσάς δηλαδή των πολιτών, που βρίσκονται;