Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΠΟΙΟΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΕΙ ΠΟΙΟΝ?

Από την μία έχουμε τις εκάστοτε κυβερνήσεις η οποίες μας μιλούν για ανάπτυξη, αλλά δέν δίνουν κίνητρα ώστε να μείνουν εδώ οι υπάρχουσες επιχειρήσεις. Επίσης, δέν βλέπουμε πουθενά ούτε Ελληνικές ούτε ξένες επενδύσεις, όπως δέν βλέπουμε βιομηχανίες παντός είδους και διαφορετικών μεγεθών. Δέν βλέπουμε καν αιολικά πάρκα ή άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ηλιακή η υδροηλεκτρική κλπ.
Αντιθέτως παρατηρούμε μια γενικόλογη μπουρδολογία, κάτι σαν ¨να΄χαμε να λέγαμε¨ ένα πράγμα. Και μιάς που το ανακοινώσαμε, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το υλοποιήσει ίσως. Ίσως αργότερα. Ίσως πάλι όχι, αλλά δέν έχει και πολύ σημασία μιάς και ο΄τι και να λέμε θα υπάρχουν αυτοί που αρέσκονται απλώς στο να μας ακούνε, άσχετα άν πολλοί δέν καταλαβαίνουν ή δέν αντιλαμβάνονται. Σκοπός είναι το προσωπικό κέρδος, η άνοδος και η εδραίωση της εξουσίας στην εξουσία, για την εξουσία.

Δέν υπάρχουν επενδύσεις διότι δέν υπάρχει ενδιαφέρον. Δέν υπάρχει ενδιαφέρον διότι δέν αποτελεί σκοπό η πρόοδος της Ελλάδος. Αντιθέτως μάλιστα με την πλήρη απαξίωση των πάντων, είτε των θεσμών, είτε των νόμων, είτε της οικογενείας αλλά και ο΄τι συνεπάγεται την ¨Ελληνική δομή¨, ο τελικός σκοπός είναι η κατάρρευση της χώρας.
Σε αυτό βοηθάει και η ίδια η Ελληνική κοινωνία η οποία έμαθε να απαξιώνει από μόνη της τους θεσμούς της με ευκολία, μόνο και μόνο γιατί δίνει έμφαση στην ατομικότητα και όχι στην συλλογικότητα. Έγινε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που πραγματικά είναι αλλά και της αξίζει. Διότι οι Έλληνες είναι φιλότιμοι, εργατικοί, Πατριώτες, φιλόπονοι, σκεπτικιστές και πιστοί μαζί και με λίγα λόγια αυτή είναι η πραγματικότητα τους. Δυστυχώς όμως την έχουν σχεδόν ξεχάσει και ζούν σε μια εικονική πραγματικότητα.

Έρχονται και σου λέν πως θέλουμε να φέρουμε τις ανεμογεννήτριες στην πόλη σας για δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια και αμέσως βγαίνουν οι οργανώσεις η οι βαλτοί κάποιων κομμάτων και διαμαρτύρονται τάχαμου για το περιβάλλον ή για την ασχήμια δήθεν της περιοχής και χίλια δύο. Άν πούμε να ανοίξουμε ένα χρυσορυχείο αμέσως διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας για το περιβάλλον, από τους ιδίους τους κατοίκους, παρακινούμενοι φυσικά. Αν πούμε να ανοίξουν πετρελαιοπηγές, έρχονται οι οργανώσεις οι φιλοζωικές και σου λέν για τις θαλάσσιες χελώνες και τις φώκιες.

Κατά τα άλλα, διαμαρτύρονται πάλι οι ίδιοι γιατί δέν υπάρχουν δουλειές για αυτούς και τα παιδιά τους και φωνάζουν πως οι περιοχές τους απαξιώνονται και ερημώνουν. Μα δέν είναι ικανοί να σκεφτούν πως τουλάχιστον θα μπορούσαν να διεκδικήσουν να φτιάξουν ένα θαλάσσιο πάρκο οπού θα δείχνουν στον κόσμο τις χελώνες και τις φώκιες.

Τί να πώ, ζούμε σε έναν παράλογο κόσμο.

Θέλουμε καλύτερα πανεπιστήμια ….. Και τι κάνουμε για αυτό? Αφήνουμε τον κάθε άπλυτο αληταρά καιροσκόπο να εισβάλει στον πιο ιερό χώρο, αυτόν της παιδείας. Και του δίνουν το δικαίωμα να καταστρέφει όχι μόνον τα υλικά αγαθά που πληρώνει ο φορολογούμενος Έλληνας πολίτης, αλλά και το μέλλον των παιδιών μας. Αυτοί που διαμαρτύρονται για την κατάντια των πανεπιστημίων, είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την συντήρηση αυτής της κατάστασης. Έτσι τους βολεύει, όπως άλλωστε βολεύει όλους όσους διαμαρτύρονται. Αυτοί που διαμαρτύρονται, ο κάθε κλάδος δηλαδή ξεχωριστά, το κάνει από προσωπικό συμφέρον και όχι για το σύνολο.

Τα παιδιά διαμαρτύρονται για την παιδεία, αλλά λερώνουν του τοίχους και βρίζουν ή απαξιώνουν τους καθηγητές, καίνε τα βιβλία τους και απουσιάζουν από το σχολείο. Άν επιβάλει κάποιος τιμωρία γίνεται κακός. Οι δήθεν αναρχικοί και κάθε λεχρίτης ξιπασμένος, σπάει ο΄τι θέλει και κτυπάει όποιον θέλει, διαλύει και εμποδίζει τα καταστήματα να κάνουν την δουλειά τους και μόλις πιάσουν έναν από δαύτους αμέσως η αστυνομία είναι κακιά, λέν πως έχουμε χούντα και ο αλήτης γίνεται ¨το παιδί¨…… μη κτυπάτε ¨το παιδί¨. Αυτός που καίγεται δέν είναι άνθρωπος αλλά μπάτσος. Δεν μετρά η ζωή του και δέν έχει παιδιά και οικογένεια. Ξυπνά το πρωί και σκέπτεται ¨ποιόν θα δείρω σήμερα¨? Και μετά φωνάζει, αυτός που βρίζει την αστυνομία ¨με κλέψανε βοήθεια¨ που είναι η Αστυνομία? Αλλά και αυτός, ο αστυνομικός δηλαδή, κάνει παράπονα γιατί δέν είναι μαζί του ο λαός αφού είναι παιδί του? Πώς να είναι μαζί σου βρε έρημε όταν χτυπάς όποιον να΄ναι για 800 ευρώ?

Μα επιτέλους τι θέλετε?

Είμαστε άρρωστοι οι Έλληνες και θέλουμε σίγουρα ψυχίατρο. Η Πατρίδα μας είναι φρενοκομείο. Θέλουμε έναν παπά και έναν ιεροφάντη να μας διαβάσουν καμία ευχή. Ζητάμε απεγνωσμένα βοήθεια από τους άλλους, τους ξένους που βρίζουμε διότι ξεχάσαμε να ζούμε μόνοι μας. Από την μιά συμπονούμε και από την άλλη δέρνουμε. Είμαστε τρελοί, μια κοινωνία τρελών. Μόνον παλαβοί ζούν εδώ και οι πιο παλαβοί από όλους προοδεύουν. Άς μου πει κάποιος ότι λέω ψέματα. Άς διαβάσει και την ιστορία μας και θα καταλάβει.

Οι ¨καλοί¨ και ¨ευαίσθητοι¨ πολίτες που κόπτονται για το περιβάλλον έχουν δύο και τρία σπίτια έκ των οποίων κάποια ή όλα είναι αυθαίρετα, μέσα στο δάσος φυσικά. Από την άλλη κατηγορούν αυτόν που έχτισε από μπροστά γιατί του κόβει την θέα, και αυτός παράνομος εννοείτε. Όλοι αυτοί μαζί φωνάζουν και φορούν μπλουζάκια που αναγράφουν ¨ΜΗ ΚΑΙΤΕ ΤΟ ΔΑΣΟΣ¨ και άλλα τέτοια. Γιατί κτίζεις πέργκολα στην ταράτσα? Το μεγάλο μας πρόβλημα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που ανήκουν στην φιλοζωική οργάνωση της γειτονιάς τους και δεν μάζεψαν ποτέ τις ακαθαρσίες των σκύλων τους. ¨Οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές¨ λέμε, αλλά εμείς τους τις δίνουμε. Πως λοιπόν να μας πάρουν στα σοβαρά οι ξένοι όταν εμείς δεν ξέρουμε τι θέλουμε?

Δέν μπορούμε να πούμε πως φταίνε μόνον οι πολιτικοί, άλλωστε οι πολίτες τους εκλέξανε. Συνεπώς είναι συνένοχοι. Όμως εκτός από τους βολεμένους του συστήματος, έχει δημιουργηθεί ένα είδος φοβίας και έχει καλλιεργηθεί τόσο καλά μέσα στο κεφάλι κάθε Έλληνα, το οποίο τον κάνει να νιώθει ανασφαλής αν ¨χάσει¨ αυτά που έχει. Αν δέν είναι τα ίδια κόμματα στην εξουσία, θαρρεί πως θα πεθάνει η θα χαθεί η Ελλάδα και δέν καταλαβαίνει πως με αυτό τον τρόπο την σκοτώνει ο ίδιος.

Θέλω ή μάλλον απαιτώ, λέει και φωνασκεί ο κάθε βαλλόμενος πολίτης όπως ταξιτζής, φορτηγατζής, φούρναρης, αγρότης, δημόσιος υπάλληλος, κτηνοτρόφος κλπ. Και ζητά καλύτερη κοινωνία από τους άλλους. Ποτέ από τον εαυτό του. Ο εαυτός μας πάντοτε είναι καλύτερος από τους άλλους. Ποιό εγωιστής και ξεροκέφαλος λαός δεν υπάρχει. Προτιμά να κλείσει το δικό σου μαγαζί, αντί να φροντίσει να υπάρχει δουλειά για όλους. Προτιμά να αυτοκαταστραφεί αλλά να πάρει και εσένα μαζί. Ποτέ δεν σκέπτεται ο ένας τον άλλον. Και έτσι θέλει να έχει δουλειά το καλοκαίρι, αλλά εσένα σε εμποδίζει να πάς στην δουλειά σου. Στην σημερινή πραγματικότητα, ο σύγχρονος Έλληνας έχει καταντήσει να σκέπτεται την τσέπη του και μόνον, αλλά μπορεί πολύ εύκολα να κατακρίνει τους υπόλοιπους. Έχει μόνον απαιτήσεις και ποτέ υποχρεώσεις.


Ο σύγχρονος Έλληνας ……

Στο σχολείο θέλει μέσον για να τον περάσουν στα μαθήματα και ας μήν το αξίζει. Στο πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ή να κάνει τον κομματικοποιημένο ή να έχει μέσον για να πάρει το δίπλωμα, αλλά θέλει από τα πανεπιστήμια να αλλάξουν. Στο Στρατό θέλει να έχει μέσον για να περάσει λούφα, αλλά θέλει καλύτερο στράτευμα. Στην δουλειά θέλει να βάλει μέσον για να πληρώνεται καλά, αλλά δουλεύοντας λιγότερο. Στην Νομαρχία θέλει να έχει μέσον για να του δώσουν μια βεβαίωση, αλλά να μην υπάρχουν ουρές. Στην πολεοδομία θέλει να δώσει ¨φακελάκι¨ για να τελειώσει η δουλειά του πιο γρήγορα, αλλά καυχιέται πως είναι τίμιος.

Στο νοσοκομεία θέλει να δώσει ¨φακελάκι¨ για να τον προσέξουν και μιλά για ισότητα. Στον μανάβη θέλει το καλύτερο, αλλά με λίγα χρήματα. Από τους πολιτικούς του αρέσκεται να ακούει μεγάλα λόγια, εγώ τα ονομάζω ¨τα όμορφα τίποτα¨ και δεν χρειάζεται να καταλαβαίνει κάτι από αυτά. Αγαπά τον λαθρομετανάστη αλλά δεν τον θέλει στο σπίτι του αλλά στο δικό σου. Όπως κάποιοι που λέν ¨τα αγαπώ τα ζώα αλλά δεν τα θέλω στο σπίτι, ούτε και στην αυλή¨. ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΑ. Και τόσα άλλα ….
Μετά από όλα αυτά λοιπόν αναρωτιέται …… Γιατί δεν πάει καλά αυτή η χώρα?
Αν έμαθα κάποια πράγματα από τον πατέρα μου και του οφείλω ευγνωμοσύνη για αυτά, ένα είναι το να μην κλέβω, δεύτερο είναι να προσπαθώ να είμαι εντάξει στις υποχρεώσεις μου και έπειτα να έχω απαιτήσεις και το τρίτο είναι να κοιτάζομαι στον καθρέπτη και να κάνω αυτοκριτική. Δεν υπάρχει τελειότητα σε κανένα άνθρωπο. Προσπαθώ να βελτιώνομαι κάθε μέρα και θα πρέπει να το κάνω ώσπου να πεθάνω. Ποτέ μου δεν διεκδίκησα το αλάνθαστο.

Η ζωή μας θεωρώ πως είναι μια καθημερινή άσκηση την οποία την ζούμε θέλοντας και μη μαζί με άλλους ανθρώπους. Άν θέλουμε να γίνουν οι άλλοι καλύτεροι λοιπόν, ας γίνουμε πρώτοι εμείς. Αυτοβελτίωση είναι το μυστικό και λιγότερες άσκοπες και αχρείαστες απαιτήσεις. Πιό σωστές απαιτήσεις ναί. Άν είμαστε πιο σωστοί στις υποχρεώσεις μας προς τους συνανθρώπους μας νομίζω πως θα κάνουμε καλύτερη την κοινωνία μας. Δέν είναι δύσκολο να γίνει αυτό, έτσι ήταν παλιά στην εποχή της γιαγιάς μας. Έπρεπε απλώς να κρατήσουμε τα καλά της εποχής τους και να αποβάλουμε τα όποια άσχημα.

Άλλωστε, όπως λέει και ο Ίων Δραγούμης, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνη της η πρόοδος, ούτε όμως μόνη της η παράδοση. Αυτά τα δύο πρέπει να συνυπάρχουν.

Μα γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι αφού υπάρχουν? Γιατί άραγε να φτιάχνουμε νομοσχέδια επί νομοσχεδίων αφού κανείς δεν τους εφαρμόζει καθώς κανείς δεν τιμωρείτε? Ακριβώς για αυτό, για να δείχνει στους άλλους ότι κάτι κάνει. Τελικά, αυτό που θέλει ο σύγχρονος Έλληνας είναι να παραμείνει άναρχος και επιθυμεί να ξαναγυρίσει στον ¨παλιό¨ τρόπο ζωής του οπού παρανομούσε και μόνος του. Τί να τους κάνει τους ξένους? Δέν θέλει να γίνει καλύτερος αλλά πιο βολεμένος από ο΄τι ήταν μέχρι σήμερα. Ίσως η ίδια η ζωή θέλει να μας προσπεράσει και δέν χρειάζεται να υπάρχουμε πλέον ως Έλληνες. Άν και νομίζω ότι αν ποτέ γίνουμε καλά θα είμαστε οι καλύτεροι του κόσμου. Έχουμε πολλά να δώσουμε ακόμα.