Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Οι δύο αδερφούλες.


Δύο αδερφούλες, δύο πριγκηπέσες, δύο φτωχιές κυνηγημένες Μακεδόνισες και Προσφυγοπούλες. Μένουν δίπλα δίπλα εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Η μία, η μεγαλύτερη αδερφούλα λέγεται Καβάλα και η μικρότερη Δράμα. Και οι δύο είναι όμορφες, όμως η μεγαλύτερη έχει την τύχη να αγκαλιάζει την θάλασσα και να παίζει με το βαθύ γαλάζιο. Για αυτό άλλωστε την ονομάζουν και Γαλάζια Πολιτεία. Η μικρότερη έχει την τύχη να αγκαλιάζει το βουνό και είναι ευλογημένη με καλούς ανθρώπους και καλούς άρχοντες.


Οι άρχοντες της αυτοί, την αγαπούν και την προσέχουν για αυτό άλλωστε και στις γιορτές την στολίζουν με το καλύτερο «φουστάνι», έτσι ώστε να την κάνουν να δείχνει όμορφη όχι μόνον στην μητέρα της την Ελλάδα, αλλά και στην Μητριά της την Ευρώπη. Οι φήμες λένε ότι τα Χριστούγεννα είναι ένατη στην Ευρώπη σε ομορφιά και ως προορισμός.


Άσχετα με το αν λένε πολλοί ότι η μεγαλύτερη της αδερφούλα η Καβάλα είναι πιο όμορφη, είναι ωστόσο άτυχη. Βλέπετε έχει την κακή τύχη να κατοικείται από αδιάφορους πολίτες (στο σύνολο τους φυσικά), αλλά και από ακόμη χειρότερους άρχοντες. Όχι μόνον δέν την προσέχουν, αλλά την έχουν αφήσει βρώμικη, άπλυτη και στο έλεος των βαρβάρων. Τώρα τελευταία μάλιστα την προξενεύουν και σε τούρκους. Μάλλον για αυτό την αφήνουν έτσι σαν γύφτισσα του δρόμου, ώστε να μοιάζει περισσότερο σε αυτούς που την προξενεύουν.


Να φανταστείτε δηλαδή ότι τώρα τα Χριστούγεννα ενώ θα έπρεπε να είναι στολισμένη και να λάμπει σαν αστέρι καλοκαιρινού ουρανού, δείχνει κουρελιασμένη, κουρασμένη και αβοήθητη. Ο κόσμος της δέν έχει πια θέληση και διάθεση να γιορτάσει, αλλά ούτε και τη διάθεση να την βοηθήσει. Φέτος για να καταλάβετε, δεν της έβαλαν ούτε φάτνη. 


Προσπαθούν να την αποκόψουν από τα δικά της ήθη και έθιμα και να της επιβάλουν την Νέα Τάξη Πραγμάτων τους. Αυτός ο Κύρης της πια … της φέρεται σαν νόθο παιδί που του είναι βάρος. Και το μόνο που κάνει είναι να την βάζει να ζητιανεύει για αυτόν. Ντροπής πράγματα, έγινες κακός Πατριός της όμορφης κόρης μας.



Αμ εκείνο το τελευταίο που της έκαμαν της καψερής; Της κρέμασαν χλαμπατσίμπανα και ζουρνάδες αλλοφύλων και αλλοθρήσκων, μπροστά στο άγαλμα της φτερωτής Νίκης, για να μειώσουν της Νίκες της και χόρεψαν δαιμονισμένα ομπρός στο μνημείο των νεκρών παιδιών της, ώστε να την προσβάλουν. Αμ, έτσι βρε δέν ξεχνά κανείς τις μνήμες του, αλλά τις ξαναζωντανεύει. Αλί σε εσάς δουλέμποροι και ξενοπροσκυνητάδες γιοί του Μαμωνά … Αλί.